Kindermassage

Massagetechniek

De massage die bij de kindermassage vooral gebruikt wordt, is een vorm van tactiele stimulatie. Welke is overgenomen uit Zweden. Dit is een zacht aanraken, waarbij de huidreceptoren worden gestimuleerd. Deze geven positieve prikkels door aan de hersenen en de rest van het lichaam.

 

Voor wie:

kinderen van 4 tot ongeveer 8 jaar samen met haar/zijn ouder(s).
kinderen van ongeveer 8 jaar tot en met 12 jaar kunnen zelfstandig komen, of met haar/zijn ouder(s).
een groepje kinderen. Dit kunnen broers en zussen zijn, maar ook klasgenoten/vrienden.

Uit onderzoek is gebleken dat kindermassage een positief effect heeft op zowel teruggetrokken kinderen als op kinderen die juist druk zijn. Door de combinatie met spel en verhaal is De Wonderkamer massage heel toegankelijk voor kinderen met alle temperamenten. Dus ook voor kinderen met een indicatie als ADHD, ADD, PDDnos, autisme, faalangst, lees- of spellingsprobleem, dyslexie, NLD, hoogbegaafdheid, ontwikkelingsachterstand, taalproblemen, motorische problemen en psychosomatische klachten.

 

Wat wordt er gedaan in De Wonderkamer:

Er zijn 2 vormen:
1. De ouder-kind massage. Hierbij leert de ouder het kind te masseren.

2. kind massage. Hierbij wordt het kind gemasseerd en kan de ouder er voor kiezen er wel of niet bij te zijn.

Een ouder-kind massage sessie bestaat uit:
1. Introductie
Dit kan zijn een spelvorm, associatieoefening of verhaal.
Deze introductie is bedoeld om:
– de zintuigen te openen, in een fijne sfeer te komen
– vertrouwen te krijgen in aanraking
– het thema dat op dat moment bij het kind speelt naar boven te laten komen en positieve kanten van het kind te belichten

2. Massage
Afhankelijk van de behoefte van het kind en de mate waarin hij/zij op dat moment openstaat voor lichamelijk contact (met mij) volgt één van de volgende massages:
– voetmassage (met kleding)
– stoelmassage (met kleding)
– algehele ontspanningsmassage met olie (ondergoed blijft aan)
Hierbij wordt gebruik gemaakt van verschillende massagetechnieken. De aanrakingen tijdens de massage zijn zacht en gericht op de ontspanning.
De massage die de ouder aangeleerd wordt is een eenvoudige massage met steeds terugkerende bewegingen.

3. Afsluiting
Bij de afsluiting krijgt het kind een ‘anker’ mee naar huis. (Iets waar hij/zij naar kan kijken, of aan terug kan denken, waardoor hij/zij zich weer rustig en sterk voelt.)

De positieve effecten van de massage op kinderen:

1. Door massage kan een kind zich ontspannen en meer plezier beleven. Hij/zij wordt zich weer bewust van het eigen lichaam en van zichzelf. Deze combinatie maakt dat het kind zichzelf als positief ervaart.

2. Door een positieve manier van aanraking voelt het zich door de ander geaccepteerd, krijgt meer zelfvertrouwen en voelt zich beter in zijn vel.

3. Het tonen van emoties voelt veiliger. Het kind is minder bang voor de consequenties van het zich kwetsbaar opstellen. Bijvoorbeeld i.p.v. agressief naar voren treden durft het kind beter te laten zien dat het eigenlijk ergens bang voor is.

4. Door de ontspanning verhoogt de concentratie en zal het kind signalen van buitenaf beter oppakken en verwerken, waardoor het beter kan leren.

5. Wetenschap heeft aangetoond dat je door aanraking het gelukshormoon oxytocine aanmaakt. Dit is hetzelfde hormoon dat moeders aanmaken na de bevalling, waardoor ze moederliefde ervaren en de sterke verbinding voelen met het kind.

6. Aanraking vermindert de aanmaak van adrenaline. Adrenaline houdt je scherp voor actie en is vooral belangrijk in situaties waarin een snelle reactie vereist is, bijvoorbeeld bij gevaar. Adrenaline wordt vaak aangemaakt wanneer het niet nodig is en het zelfs een negatieve werking heeft. Het teveel aanmaken van adrenaline kan gebeuren wanneer er teveel spanning ervaren wordt, de druk te hoog is of wanneer je angst voelt. Houdt dit lang aan, dan kunnen de aangespannen spieren vast gaan zitten.

Deze opbouw van spanning en angst gebeurt al heel snel, omdat er op school en in de maatschappij een groot appèl gedaan wordt op presteren en het gebruiken van je hoofd.
Door de vermindering van adrenaline functioneert je gevoelskant van je hersenen weer beter en ook het gedeelte van de hersenen waarmee informatie wordt opgeslagen.
Massage stimuleert de aanmaak van myeline. Deze stof zorgt ervoor dat de informatie via de zenuwen sneller wordt doorgegeven en beter op de juiste plaats in het lichaam komt. Kinderen met dyslexie zijn hierdoor erg gebaat bij massage.