Kindermassage


 

Massagetechniek

De massage die bij de kindermassage vooral gebruikt wordt, is een vorm van tactiele stimulatie. Welke is overgenomen uit Zweden. Dit is een zacht aanraken, waarbij de huidreceptoren worden gestimuleerd. Deze geven positieve prikkels door aan de hersenen en de rest van het lichaam.

Voor wie:

kinderen van ongeveer 4 tot 12 jaar. Ze kunnen individueel met de ouder komen, maar het is ook mogelijk dat broers en zussen ook meekomen.

Uit onderzoek is gebleken dat kindermassage een positief effect heeft op zowel teruggetrokken kinderen als op kinderen die juist druk zijn. Door de combinatie met spel en verhaal is De Wonderkamer massage heel toegankelijk voor kinderen met alle temperamenten. Dus ook voor kinderen met een indicatie als ADHD, ADD, PDDnos, autisme, faalangst, lees- of spellingsprobleem, dyslexie, NLD, hoogbegaafdheid, ontwikkelingsachterstand, taalproblemen, motorische problemen en psychosomatische klachten.

1. Door massage kan een kind zich ontspannen en meer plezier beleven. Hij/zij wordt zich weer bewust van het eigen lichaam en van zichzelf. Deze combinatie maakt dat het kind zichzelf als positief ervaart.

2. Door een positieve manier van aanraking voelt het zich door de ander geaccepteerd, krijgt meer zelfvertrouwen en voelt zich beter in zijn vel.

3. Het tonen van emoties voelt veiliger. Het kind is minder bang voor de consequenties van het zich kwetsbaar opstellen. Bijvoorbeeld i.p.v. agressief naar voren treden durft het kind beter te laten zien dat het eigenlijk ergens bang voor is.

4. Door de ontspanning verhoogt de concentratie en zal het kind signalen van buitenaf beter oppakken en verwerken, waardoor het beter kan leren.

5. Wetenschap heeft aangetoond dat je door aanraking het gelukshormoon oxytocine aanmaakt. Dit is hetzelfde hormoon dat moeders aanmaken na de bevalling, waardoor ze moederliefde ervaren en de sterke verbinding voelen met het kind.

6. Aanraking vermindert de aanmaak van adrenaline.
Adrenaline houdt je scherp voor actie en is vooral belangrijk in situaties waarin een snelle reactie vereist is, bijvoorbeeld bij gevaar. Adrenaline wordt vaak aangemaakt wanneer het niet nodig is en het zelfs een negatieve werking heeft. Het teveel aanmaken van adrenaline kan gebeuren wanneer er teveel spanning ervaren wordt, de druk te hoog is of wanneer je angst voelt. Houdt dit lang aan, dan kunnen de aangespannen spieren vast gaan zitten. Deze opbouw van spanning en angst kan al snel ontstaan, omdat er op school en in de maatschappij een groot appèl gedaan wordt op presteren en het gebruiken van je hoofd.
Door de vermindering van adrenaline functioneert je gevoelskant van je hersenen weer beter en ook het gedeelte van de hersenen waarmee informatie wordt opgeslagen.

Massage stimuleert de aanmaak van myeline. Deze stof zorgt ervoor dat de informatie via de zenuwen sneller wordt doorgegeven en beter op de juiste plaats in het lichaam komt. (Kinderen met dyslexie zijn hierdoor ook erg gebaat bij massage).

 

Wat wordt er gedaan in De Wonderkamer:

Er zijn bij de kindermassage 2 vormen: (Deze kunnen ook gecombineerd worden)

1. Kindermassage.
Hierbij krijgt het kind een energetische ontspanningsmassage van ongeveer 30 minuten. Afgestemd op het kind.
Zie voor de massagetechniek ook de pagina ‘massage voor volwassenen’.

2. De ouder-kind massage.
Hierbij leert de ouder het kind te masseren en vindt er een stukje heling bij het kind (en de ouder) plaats. Zowel op individueel- als op relationeel niveau.
Deze sessies hebben een bepaalde opbouw voor een optimaal effect en door deze opbouw zal uw kind zich snel vertrouwd voelen.
Over de vorm vindt altijd vooraf afstemming plaats met ouder en kind.