Familieopstellingen / Systeemopstellingen

Heb je het gevoel dat je steeds weer ergens tegen aanloopt of ergens in vast zit.

De oorsprong kan liggen in de familie waar je bent opgegroeid of zelfs bij generaties daarvoor. Een familie is een systeem waarvan de leden diep verbonden zijn en zullen blijven met elkaar. Ook al ziet men elkaar niet meer, de invloed blijft in je systeem. Familieleden hebben -vaak verborgen of niet uitgesproken- verwachtingen van en naar elkaar. Deze kunnen leiden tot bepaalde patronen en overtuigingen die niet meer helder zijn. We kunnen hierin verstrikt raken. Deze verstrikking nemen we mee vanuit ons familiesysteem, naar allerlei situaties waarin wij gedurende de rest van ons leven in bewegen, met alle consequenties van dien. Binnen elke familie zijn verborgen dynamieken werkzaam.
Vaak beperken deze verborgen dynamieken een goede voortgang van ons eigen leven.

Thema’s waar je meer inzicht in kunt krijgen met familie opstellingen zijn o.a. Relatieproblemen, depressie, angst, woede, geen plek kunnen vinden in een werksituatie, het “gevoel nergens bij te horen”.

Door inzicht krijg je meer helderheid en kan de situatie beter gedragen worden en krijg je meer lucht en het geeft verlichting. Soms openen zich hierdoor nieuwe mogelijkheden.
Je kunt tijdens de opstelling ook inzicht krijgen in je innerlijke (kind)stukken. Er zal aandacht besteed worden om deze weer krachtiger te maken.

Er kan gekozen worden voor een opstelling in de groep of individueel.

 

Familieopstellingen in de groep

          

– foto’s met dank aan “geziendoorpien” (i.v.m. met de documentaire energetische GGZ)

Door de deelnemers worden de opstellingen vaak omschreven als een magische beleving.
Het vindt plaats in een open en veilige sfeer, met persoonlijke aandacht, veel ruimte om je emoties te voelen en te uiten, waar je mag zijn wie je bent.
Het gaat vooral om nieuwsgierigheid, ontdekken en aankijken. Ook al is er pijn, verdriet, boosheid. Door er van buiten naar te kijken is het vaak minder zwaar dan je dacht. En kunnen dingen een verrassende wending krijgen.


Hoe ik werk:

Ik begin met een korte uitleg over wat we gaan doen en een korte oefening waarin we al iets kunnen ervaren hoe het is om straks in het veld te staan. Daarna heb ik in de groep een kort gesprekje met ‘de vraagsteller’ (degene die zijn/haar thema aan de orde wil brengen). Hierin wordt helderder waar het thema over gaat waar de persoon naar wil kijken en wat het verlangen is. Naar aanleiding hiervan worden personen of aspecten in het veld gezet. (Representanten)

In het begin van de opstelling zet ik meestal ook een representant voor de vraagsteller in het veld. Zodat diegene zelf ook van buitenaf ervaart hoe hij/zij reageert op bepaalde personen/situaties.

Het kan zijn dat iemand wil kijken waar de patronen van zichzelf vandaan komen, hierbij kijken we misschien naar de familie van oorsprong. Het kan ook zijn dat we kijken naar wat er nu speelt en kijken we naar de relatie met de omgeving, bijvoorbeeld liefdesrelaties of werk. Het kan ook over innerlijke dingen gaan, waaronder ook ziektes.

Als je als representant in het veld staat, hoef je niks te bedenken en ga je niet iets spelen. Je neemt waar wat je ervaart en ik kom langs en stel hierover een vraag, of je geeft spontaan aan wat je ervaart. (Zelfs al ervaar je niks, is dat ook helemaal oké en kan dat juist passen bij de persoon/aspect waar je voor staat).

Hieruit ontstaan weer reacties van anderen en uit de beweging tussen de personen/ aspecten onderling, wordt er een dynamiek helder die voor de ‘vraagsteller’ inzicht geeft.

Ik geef vrij veel tijd en ruimte aan de deelnemers in het veld. Zodat de dynamiek goed zichtbaar wordt. Als ‘mogelijkmaker’ veroordeel ik acties niet en stuur ik niet op ‘goed en fout’. Ik ga er vanuit dat we gevormd zijn, generatie na generatie, met acties en reacties.

Niks hoeft gefikst te worden, hoogstens kan je zelf andere keuzes maken, omdat je door inzichten andere dingen nu meer als wenselijk gaat zien.
Omdat dingen erkent en aangekeken worden, kunnen blokkades oplossen en het leven weer vrij stromen en wordt er weer meer kracht/ energie/ lichtheid/ bevrijding ervaren. Dit kan invloed hebben op het hele (familie) systeem en volgende generaties.

De Familieopstellingen vinden plaats in een groep van ongeveer 6 tot 12 deelnemers, (zij zijn geen familie van elkaar.)

Er worden 2 opstellingen op een dagdeel gedaan, door 2 verschillende deelnemers.

Bij deze opstellingen wordt geen druk uitgeoefend. Je bent vrij te ervaren wat op dat moment goed voelt.
Mocht je als deelnemer gevraagd worden als representant, dan ben je vrij om nee te zeggen (zonder dat je een reden hoeft te geven).

De methode die ik gebruik is gebaseerd op die van Bert Hellinger.

Zie pagina agenda voor tijd, data en plaats van de familieopstellingen. Vanwege het maximum aantal deelnemers is het belangrijk dat je je van tevoren opgeeft en geef hierbij aan of je een vraag wil inbrengen of mee wil doen als representant. Dit kan via de mail of telefonisch. Zie mijn gegevens op pagina contact..


Familieopstellingen individueel

Hierbij wordt gewerkt in een ruimte met vloerankers, of met poppetjes. Deze staan voor aspecten en personen die een belangrijke rol in je leven spelen.

De begeleider zal vragen stellen, waarbij je bewust kan worden van bepaalde patronen.

Ook zal de begeleider op de plekken van de vloerankers aangeven wat zij daar waarneemt, wat dus de personen waar de vloerankers voor staan waarnemen in die situatie.
Hierdoor krijg je inzicht in de situatie waarin je zit. Dit zal direct of in de loop van de tijd effect hebben op je leven. Er dienen zich soms nieuwe mogelijkheden aan, die verstandelijk niet bedacht konden worden.

Vooraf is er een mogelijkheid voor een (telefonische) kennismaking en kan er besproken worden wat de vraag/ de wens is.